Ročník 2004 Ročník 2003 Ročník 2002 Ročník 2001 Ročník 2000 Ročník 1999 Starší čísla

Čajové legendy a odhalení

Od dob otevření první Dobré čajovny před téměř 11 lety věnovali jsme při přípravě čaje maximální pozornost třem základním bodům - samotným čajovým lístkům, náležitému nádobí a odpovídajícímu způsobu přípravy. Protože jsme záhy zjistili, že čajové zdroje evropské jsou jak v oblasti teorie, tak i surovin a propriet příslušných zcela nedostatečné, bylo nutno vydat se ke kořenům čaje a přímo v místech jeho zrodu nalézti poučení i kontakty pro dodávky čerstvých sklizní a tradičního náčiní. Dovolte mi zmínit se v několika poznámkách o třech odhaleních, souvisejících s čajovým nádobím v zemi čaji zaslíbené - v Číně.

Odhalení první - YIXING

Věhlasná keramika yixinská ve mně vždy vyvolávala zmatek: Se zájmem a pokorou jsem nahlížel do depozitářů Náprstkova muzea i soukromých sbírek sběratelů a nadšenců, abych však přes veškerou snahu nakonec vždy konstatoval svou neschopnost odlišit spolehlivě konvičku z dílny mistra od tuctového výrobku. Rozhodl jsme se proto legendy o vyhlášených mistrech a nekonečných továrních pásech ověřit osobní zkušeností na místě a do své poslední cesty za čínským čajem zahrnul i Yixing. Příjezd do Mekky čajových hrnčířů na západním břehu bájného jezera Tai Hu nebyl jednoduchý - dosti práce dalo samotné nalezení městečka Yixing: V prostoru typu a rozlohy mostecké hnědouhelné pánve (lomy, velkorypadla, obří kulové mlýny, odkaliště, černý dým valící se ze stovek komínů) podařilo se nakonec vytušit v prachové mlze křižovatku dvou ulic - tj. "obchodní a administrativní centrum města" - a kolem něj několik satelitních komun sestávajících vždy z několika desítek až stovek (!) hrnčířských dílniček. Svůj třídenní badatelský pobyt mohu shrnout do stručného resumé: Tajemství keramiky yixingské tkví jednak v nenapodobitelné místní hlíně velkoprůmyslově dobývané, jednak v jejím přepečlivém ručním zpracování místními řemeslníky. Přes snahu nemalou neodhalil jsem žádnou strojovou ani pásovou výrobu, každá konvička je vyrobena od počátku až do konce ručně a zručný řemeslník je za den vyrobí 2 až 3. Jak je ovšem možné, že jedna konvička pak stojí na trhu v Šanghaji 5 dolarů a druhá k nerozeznání podobná přijde tamtéž na dolarů 500, zůstalo mi záhadou. I nadále zmaten, žádnou konvičku yixingskou jsem si z Yixingu nepřivezl…

Odhalení druhé - ZAVAŘOVAČKY

O co více jsou konvičky yixingské uctívány v evropských museálních i privátních sbírkách, o to méně se s nimi setkáte v dnešní čínské domácnosti či čajovně. Oproti původnímu účelu setkal jsem se během čínských čajových cest dokonce častěji s užitím takovéto konvičky jako popelníku… Největším překvapením první cesty milců čaje do Číny se tak stalo setkání s tradičním čajovým nádobím současnosti - zavařovačkami, ve kterých Číňani všech věkových a sociálních skupin po ránu zalijí hrstičku kvalitního zeleného čaje, kterou pak po celý den popíjejí a dolévají ze všude přítomných termosek s horkou vodou. V roce 1997 se pro tento účel ještě vesměs používaly recyklované sklenice od mandarinkového kompotu - ovšem již výrobcem opatřené pryžovou objímkou, aby sklo při zalití čaje horkou vodou nepálilo do ruky. Naše rozhodnutí přivézt do každé Dobré čajovny jako objevitelský dárek z cesty jednu takovouto zavařovačku znamenalo jednak doživotní alergii na mandarinky ("Přece ty kompoty nevylijeme!"), jednak nemalé pozdvižení na ruzyňské celnici… Protože se Čína vyvíjí velmi dynamicky, při naší další cestě v roce 2001 byly recyklované kompotovky nejen nadobro nahrazeny plastem, ale prosperujícím specializovaným obchodům s plastovými "zavařovačkami" designu rozličného můžou skomírající krámky s yixingskou keramikou jen závidět.

Odhalení třetí - TCHAJ-WAN

Po zkušenostech výše zmíněných odjížděl jsem na Tchaj-wan - do země nejšpičkovějších světových technologií - již s obavami, naštěstí nepotvrzenými. Naopak, existuje-li někde na světě čajový ráj, je to právě zde: Buď ve středním Tchaj-wanu pod horou Tung Ting (kde se na 4 tisících čajových políčcích po generace sbírá, zpracovává a pije čaj stejného jména), nebo na severu ostrova na svazích tzv. Čajové hory. Právě sem vyjíždějí víkend co víkend rodiny či skupinky přátel z přelidněného a stresovaného hlavního města Taipei, aby se zde nadechli čistého vzduchu a v některé ze stovek čajových chýší strávili den nad tradiční soupravou Kung Fu při znamenitém tchajwanském čaji, sušených rybách a nekončícím rozhovoru s blízkými. Existují snad jen dvě místa na světě, která mohou soutěžit s Českou republikou v počtu čajoven na kilometr čtvereční - hlavní město Sichuanu Chengdu a Čajová hora nad Taipei...

Aleš Juřina, milec čaje
Dobrá čajovna, Václavské náměstí

© 2018 - n3t.cz - Joomla Webdesign